Herentals - Domein Le Paige
 
 
Domein Le Paige
 
 
Zoals de naam al doet vermoeden, behoorde dit domein toe aan de vooraanstaande Herentalse familie Le Paige. Vooraleer zij het in handen kregen in 1775, maakte dit domein deel uit van de stadsversterkingen. Het laatste zichtbare restant van de oude vesten rond de stad is de vijver op dit domein. Het was Jean Baptist Le Paige die door middel van het innen van cijnzen als eerste Le Paige eigenaar werd van het domein. Hij maakte van dit domein een lusthof, een tuin om van te genieten en tot rust te komen. Bij de geboorte van zijn zoon Henri in 1806 liet hij op het domein 30 eiken planten. Het domein werd de daaropvolgende jaren verder uitgebreid door Remi Le Paige. Ondertussen staan hier meer dan zeventig verschillende boomsoorten uit verschillende continenten.
 
In 1891 kreeg de familie Le Paige toestemming om hier een buitenverblijf te bouwen. Het werd een kasteel met elementen uit de renaissance, barok en het classicisme. Het interieur neigt in de richting van de art-nouveau. Hubert Le Paige, zoon van Remi, was samen met zijn echtgenote de laatste van de familie Le Paige die eigenaar was van dit pand. Na het overlijden van Hubert bleef de echtgenote alleen achter. Zij liet in haar testament opnemen dat het kasteel na haar dood dienst moest doen als kerk of dat op deze plaats een kerk gebouwd moest worden. Dit was echter niet haalbaar. Het kasteel bleef gedurende verschillende jaren leeg staan en geraakte in verval. In 1979 werd het kasteel opgenomen als beschermd monument en de omgeving als stadsgezicht. Om toch nog aan de wensen van de echtgenote van Hubert Le Paige te voldoen werd in de tuin een openluchtkerk ingericht met altaar en zitbanken. Ook nu nog worden hier jaarlijks enkele erediensten gehouden.
 
Het bronzen standbeeld van een vrouw “Mir” in de voortuin werd gemaakt in 1988 en is van de hand van Rik Poot. Sinds 2000 heeft het kasteel een socio-culturele functie. Tijdens tentoonstellingen zijn de tuin en het kasteel vrij toegankelijk.
type uitstap :
* historisch gebouw
openingsuren :
* het kasteel is enkel toegankelijk als er een tentoonstelling loopt
* de tuin is alle dagen toegankelijk :
   ° van 15 april tot 15 september : van 8h00 tot 21h00
   ° van 16 september tot 14 april : van 8h00 tot 18h00
prijs :
* gratis
contact :
* website : www.herentals.be
* telefoon : (+32) 14 21 90 88
adres :
* Nederrij, 2200 Herentals
* GPS : 51°11'09.1"N 4°50'17.4"E - decimaal 51.185872, 4.838169
afstand :
* Geel : 13 km, 20 minuten
* Herentals : -- km, -- minuten
* Turnhout : 20 km, 25 minuten
laatste update van deze pagina  :