Kasterlee - Watermolen van Houtem
 
 
De watermolen van Houtem
 
 
De Watermolen van Houtem is ook in mindere mate gekend als de Molen van Brustele of de Bruitse molen. De eerste vermeldingen van deze korenmolen van het type onderslag watermolen dateren uit 1248. Men spreekt van onderslag omdat de Kempische rivieren slechts een klein of geen verval kennen waardoor het rad onderaan aangedreven wordt.
 
In 1583, tijdens de godsdienstoorlog, sloeg het noodlot toe en werd de molen vermoedelijk opzettelijk in brand gestoken. Het molenhuis werd opnieuw opgebouwd maar ditmaal in steen in plaats van in hout.
Sinds de 17de eeuw kende de watermolen van Houtem een periode van rozengeur en maneschijn. Naast de korenmolen kwam er ook een vol- en oliemolen te staan.
 
In 1864 kwam de watermolen van Houtem in het bezit van de molenaarsfamilie Biermans. In het begin van de 20ste eeuw werden nog enkele restauratiewerken uitgevoerd. De molen en het sluis werden vervangen. Het oorspronkelijke waterrad moest plaats maken voor een metalen onderslagrad met houten schoepen.
In 1956 werd de watermolen van Houtem bedankt voor zijn bewezen diensten en mocht hij genieten van zijn rust. Van de vroegere vol- en oliemolen is nu niets meer te zien. Enkel het gebouw van de korenmolen is nog bewaard gebleven.
type uitstap :
* molen
openingsuren :
* de watermolen is altijd zichtbaar vanaf de openbare weg
prijs :
* nvt - gratis
adres :
* Breevensedijk, 2460 Kasterlee
* GPS : 51°13'40.2"N 4°58'40.0"E - decimaal 51.227831, 4.977765
afstand :
* Geel : 8 km, 11 minuten
* Herentals : 14 km, 20 minuten
* Turnhout : 12 km, 17 minuten
toegankelijkheid :
* rolstoelen : zowel met rolstoel als auto kom je tot dicht bij de molen
* honden : toegelaten gezien molen zichtbaar is vanaf de openbare
   weg
laatste update van deze pagina  :