Mol - oude watermolen
 
 
De oude watermolen
 
 
Dat de watermolen heel oud is, staat vast als een paal boven water. Hoe oud hij precies is, is een andere kwestie en moeilijk te achterhalen. Als we ons baseren op de schattingen zou het ontstaan van deze watermolen zich situeren ergens tussen het jaar 800 en het jaar 1000.
 
Deze molen was van groot belang voor de export van graan. Dat kan afgeleid worden uit de graanprijslijsten die teruggevonden werden. Toch was het niet allemaal rozengeur en maneschijn. In de zomer werd het water van de Nete ook gebruikt om de akkers te bevloeien. Hierdoor was er vaak te weinig water in de Nete aanwezig om de molen te laten draaien. Dit werd opgelost door in de 14de eeuw het water van de Mol-Nete te verleggen naar de Scheppelijke Nete. Vandaar dat je in Mol ook wel eens hoort spreken van de Nieuwe Nete en de Oude Nete. In plaats van te weinig water had men nu te kampen met te veel water. Aan de wateroverlast kwam pas een einde wanneer de watermolen buiten gebruik gesteld werd.
 
De watermolen en het molenhuis kenden een totale vernietiging rond de periode 1580. Het was molenaar Adriaen Smolders die de watermolen in 1758 terug opbouwde, hetzij in een kleinere vorm. De initialen “A.S. 1758” in de steen verwijzen naar Adriaen Smolders. Tot 1910 bleef de watermolen in werking. Daarna werd de watermolen verwaarloosd en geraakte hij meer en meer in verval. Op het einde van de 20ste eeuw besliste onder andere de gemeente Mol om alsnog het resterende molengebouw onder handen te nemen. De dag van vandaag wordt het molengebouw beheerd door “De Gagel”, een natuurpuntvereniging die hier een museum over de verschillende aspecten van de Molse Nete in onderbracht. In 2005 werd ook het onderslagrad onder handen genomen dat in datzelfde jaar door vandalen afgebroken werd. Herstellingen werden uitgevoerd en in 2008 was de molen terug in het bezit van een waterrad.
type uitstap :
* molen
openingsuren :
* niet van toepassing
prijs :
* niet van toepassing
adres :
* Kersenlaan, 2400 Mol
* GPS : 51°11'12.3"N 5°07'20.7"E - decimaal 51.186747, 5.122414
afstand :
* Geel : 11 km, 17 minuten
* Herentals : 25 km, 31 minuten
* Turnhout : 25 km, 29 minuten
toegankelijkheid :
* rolstoelen : zowel met een rolstoel als met de wagen kom je tot
   vlakbij de oude watermolen
* honden : toegelaten
laatste update van deze pagina  :