Mol - Molen van Ezaart
 
 
Molen van Ezaart
 
 
Ooit telde de gemeente Mol maar liefst zeven windmolens. Tegenwoordig is de molen van Ezaart de enige windmolen die in Mol nog overeind gebleven is. De andere molens werden verbrand, afgebroken of overgebracht naar het openluchtmuseum Bokrijk.
 
De Molen van Ezaart dateert van 1858 en behoort tot het type Stenen Grondzeiler. Hij deed dienst als korenmolen. Deze molen lijkt met zijn te grote kap en smalle romp op een uit de kluiten gewassen paddenstoel.
 
Een hevige storm in 1957 bracht de molen ernstige schade toe. De wieken van de molen draaiden als een gek in het rond. Het duurde vijf uur om de molen terug in de hand te krijgen en stil te leggen. Het inwendige mechanisme en de kap werden zwaar aangetast. De laatste beroepsmolenaar zag geen mogelijkheid om de molen te herstellen en zag als enige oplossing de molen te verkopen voor afbraak. Maar dat was niet wat de gemeente Mol in gedachten had. Zij kocht de molen en namen hem in 1960 op in de lijst van beschermde monumenten. In 1984 werden grondige restauratiewerken aan de molen uitgevoerd om hem terug maalvaardig te maken. De daaropvolgende jaren werden voortdurend onderhoudswerken uitgevoerd  waaronder het nazien van de roeden, herstellen van scheuren in het metsel- en pleisterwerk, schilderwerken en hernieuwen van enkele kammen van het vangwiel.
type uitstap :
* molen
openingsuren :
* enkel na afspraak
contact :
* telefoon : (+32) 14 33 07 85
adres :
* kruispunt Keikenstraat - Bellekensstraat, 2400 Mol
* GPS : 51°10'37.5"N 5°04'59.8"E - decimaal 51.177088, 5.083284
afstand :
* Geel : 8 km, 11 minuten
* Herentals : 23 km, 27 minuten
* Turnhout : 26 km, 31 minuten
laatste update van deze pagina  :