Kasterlee - Kasteel Tielenhof
 
 
Kasteel Tielenhof
 
 
Een Middeleeuws kasteel met rondom een gracht en inclusief ophaalbrug. Wie dacht dergelijk kasteel enkel in sprookjesboeken terug te vinden, heeft het mis! Net buiten de bebouwde kom van Tielen kan je de buitenkant van zo’n kasteel bezichtigen. Kasteel Tielenhof is privé-eigendom en bijgevolg niet toegankelijk voor het grote publiek.
 
In 1096 stond op deze plaats een oude wachttoren die later uitgroeide tot een versterkte en omgrachte hoeve die toebehoorde aan de adellijke familie Berthout uit Grimbergen. Door een erfenis kwam Tielen in 1320 in handen van Jan Van Duffel. Hij werd de eerste heer van Tielen. Het was zijn zoon Hendrik die het kasteel Tielenhof liet bouwen en er ging wonen. Door verdere huwelijken en erfopvolging bleef het kasteel ongeveer 600 jaar lang in de familie.
 
De grootste renovatie met de meeste impact gebeurde rond 1830. De twee trapgevels, de kruiskozijnen, het gebouw met op de benedenverdieping een gevangenis met daarboven een kapel en het poortgebouw werden afgebroken. Hierdoor ging een groot deel van het Middeleeuws karakter ten onder. In 1958 werd het kasteel Tielenhof voor de eerste maal verkocht. De daaropvolgende jaren geraakte het meer en meer in verval. Het is dankzij wijlen Marcel Dams dat het kasteel terug over kruiskozijnen beschikt en dat de bovenste verdieping van het poortgebouw heropgebouwd werd. Op basis van oude gravures probeerde hij het kasteel Tielenhof in 1970 zo goed mogelijk in zijn originele staat te herstellen.
type uitstap :
* historisch gebouw
prijs :
* het kasteel is privé en kan niet bezocht worden
openingsuren :
* nvt - het kasteel kan niet bezocht worden
adres :
* Hofdreef 27, 2460 Kasterlee (Tielen)
* GPS : 51°14'50.8"N 4°53'50.5"E - decimaal 51.247452, 4.897355
afstand :
* Geel : 16 km, 21 minuten
* Herentals : 12 km, 18 minuten
* Turnhout : 11 km, 17 minuten
laatste update van deze pagina  :