Het kanon van Dessel
 
 
Het kanon van Dessel
 
 
Ja hoor, Dessel had ooit een kanon. En wat voor één! Geen kanon dat ter verdediging gebruikt werd in tijden van oorlog. Wel een vredelievend kanon om tijdens feesten en plechtigheden vreugdeschoten af te vuren.
 
Het verhaal van het kanon van Dessel start in 1865 toen de Desselse kunstschilder Karel Ooms laureaat werd aan de Koninklijke Academie van Antwerpen. Dit konden ze in Dessel natuurlijk niet ongemerkt voorbij laten gaan. De Desselaars zouden geen Desselaars zijn als ze hun Karel Ooms geen onvergetelijk feest zouden bezorgen. Om een extra dimensie aan het feest toe te voegen vervaardigde de smid Antoon Verdonck een kanon om vreugdeschoten te kunnen afvuren. Het kanon kende een ongelofelijk succes en werd al snel in heel de Kempen bij verschillende feestelijkheden gebruikt. Zo mocht het kanon ook op 8 juli 1886 niet ontbreken toen aartsbisschop Goossens het Heilig Vormsel toediende aan de kinderen van Retie en Dessel. Deze gebeurtenis werd echter in mineur afgesloten. Doordat er te veel poeder in het kanon gestoken werd, ontplofte het kanon. De verslagenheid onder de Desselaars was groot. Retie deed de belofte om voor een nieuw kanon te zorgen. Na bijna 125 jaar stelde Dessel vast dat Retie nog steeds zijn belofte niet uitgevoerd had. Het gemeentebestuur van Dessel stuurde een brief naar Retie om onder zachte dwang te eisen dat zij alsnog hun schuld zouden vereffenen en Dessel een feestkanon zouden bezorgen.
 
10 juli 2011 was het eindelijk zo ver. Het nieuwe kanon werd onder grote belangstelling plechtig ingewijd op het Hamerplein, vlakbij de plaats waar het oude kanon in 1865 gesmeed werd. 
type uitstap :
* monument
prijs :
* niet van toepassing - gratis
openingsuren :
* niet van toepassing
contact :
* website : www.dessel.be
* telefoon : (+32) 14 38 99 32
adres :
* Hamerplein, 2480 Dessel
* GPS : 51°14'24.3"N 5°06'40.2"E - decimaal 51.240079, 5.111161
afstand :
* Geel : 14 km, 17 minuten
* Herentals : 26 km, 31 minuten
* Turnhout : 19 km, 20 minuten
toegankelijkheid :
* rolstoelen : met de rolstoel kan je tot vlakbij het kanon
* honden : toegelaten
laatste update van deze pagina  :