Geel - Bakkerijmuseum
 
 
Bakkerijmuseum Geel
 
 
Het bakkerijmuseum werd opgericht door Willy Goossens, bakker van beroep en één van de eerste leerkrachten aan de Geelse Hotelschool. Willy kon je niet zomaar een bakker noemen. Nee, hij was nog een echte bakker in hart en ziel en leefde voor zijn beroep. Zijn levenswerk kan je bezoeken in het bakkerijmuseum. Zowel de geschiedenis van het bakkerswezen als de geschiedenis van de molenaar worden gedocumenteerd op basis van verschillende voorwerpen waaronder wafelijzers, broodpenningen, hostie-ijzers en verschillende vormen om figuren in ijs, chocolade, marsepein en speculaas te maken.
De oudste voorwerpen zijn de speculaasplank en de hostie-ijzers. Deze dateren uit de 17de eeuw. De meeste andere voorwerpen vinden hun oorsprong in de 19de en de eerste helft van de 20ste eeuw.
In het bakhuis vind je verschillende bakkerijmachines terug waaronder een broodbakoven met charmotsteen (= vuurvaste steen). In de schuur staan een aantal oude voertuigen en karren tentoongesteld. Zij zorgden voor het vervoer van de producten van en naar de molen en de bakkerij. In 2014 overleed Willy Goossens. Hij mocht net geen 78 jaar worden.
 
Gezien de nabestaanden er niets voor voelden om de werking van het bakkerijmuseum verder te zetten, werd het bakkerijmuseum gesloten en de volledige collectie verkocht. De nieuwe eigenaar was Leo Struyven, zelf een hobbymolenaar. Zijn doel was om het museum te laten herleven. En dat is hem gelukt. In april 2018, op Erfgoeddag, werd het Bakkerijmuseum opnieuw geopend voor het publiek.
 
type uitstap :
* museum
prijs :
* standaard tarief : 2 euro
* kinderen < 6 jaar : gratis
openingsuren :
* van 1 april tot 30 september, elke zondag van 14h00 tot 17h00
* na afspraak voor groepen
contact :
* telefoon : (+32) 14 56 63 80
adres :
* Worfthoeven 5, 2440 Geel (naast de Molen van 't veld)
* GPS : 51°11'57.0"N 4°57'05.0"E - decimaal 51.199174, 4.951396
afstand :
* Geel :  6 km, 11 minuten
* Herentals : 11 km, 16 minuten
* Turnhout : 17 km, 21 minuten
laatste update van deze pagina  :