Turnhout - Speelkaartenmuseum
type uitstap :
* museum
openingsuren :
* dinsdag tot zaterdag : 14h00 - 17h00
* zondag : 11h00 - 17h00
* gesloten op maandag
* gesloten van 15 november 2019 tot 29 november 2019 en
   van 24 december 2019 tot 2 januari 2020
prijs :
* standaardprijs : 5 euro
* verminderde prijs : 3 euro (65+, studenten, ... zie website museum)
* gratis < 18 jaar en leden van bepaalde verenigingen (zie website)
* elke dinsdag in juli en augustus gratis inkom voor iedereen
* combitickets met andere musea in Turnhout zijn beschikbaar
contact :
* telefoon : (+32) 14 43 63 35
adres :
* Begijnenstraat 28, 2300 Turnhout
* GPS : 51°19'31.8"N 4°56'51.3"E - decimaal 51.325498, 4.947589
afstand :
* Geel : 23 km, 25 minuten
* Herentals : 26 km, 30 minuten
* Turnhout : -- km, -- minuten
 
Taxandriamuseum
 
 
Wat aan het Taxandriamuseum meteen opvalt, is het gebouw waar het museum in ondergebracht is. Dit historische “Huis metten Thoren” zoals het beschreven staat, dateert uit het midden van de 16de eeuw. Na het kasteel is dit de oudst bewaarde burgerwoning van de stad Turnhout. Verschillende hooggeplaatste personen en voorname heren en dames uit de kringen van de hertogen van Brabant hebben hier gewoond of tijdelijk gelogeerd.
 
“Taxandria” verwijst naar de naam van de streek zoals die door de Romeinen genoemd werd. Het Taxandriamuseum opende in 1996 zijn deuren. Het neemt je mee door de geschiedenis van Turnhout en de Antwerpse Kempen. In 2014 werd het concept van het museum omgetoverd tot “Hotel Taxandria”. Waarom “hotel” en wat moet je je hierbij voorstellen? Het museum is onderverdeeld in een aantal kamers te vergelijken met hotelkamers. In elke kamer logeert een historisch personage. Zo werden enkele hotelkamers gereserveerd voor de “Vrouwen van Turnhout”. Zij laten je kennis maken met de geschiedenis van de streek. Andere hotelgasten zijn een internaatstudente, een verzamelaar, een archeoloog, een torenwachter, een kantwerkster en een Kempense volksvrouw.  Zij hebben elk hun eigen kijk op de geschiedenis, de evoluties en tradities van de stad Turnhout en de Antwerpse Kempen. Door middel van anekdotes gecombineerd met voorwerpen uit de rijke kunstcollectie van het museum nemen zij je graag mee in hun verhaal.
 
En er is meer! Naast de vaste collectie zijn er in het Taxandriamuseum ook verschillende andere tentoonstellingen te bezichtingen en worden er diverse activiteiten waaronder lezingen, archeologiedagen, erfgoeddagen, enzovoorts georganiseerd. Ook de kleinsten zullen zich niet vervelen.
 
Vergeet ook de tuin van het “Huis metten Thoren” niet te bezoeken met een massieve poortomlijsting afkomstig van het kasteel, een zuilfragment van de priorij van Corsendonk, zandstenen beelden van Venus en Bacchus en een fontein. Kortom, de regio verkennen, begint bij het Taxandriamuseum!
laatste update van deze pagina  :