Mol - Sint-Willibrorduskapel Ezaart
 
 
Sint-Willibrorduskapel Ezaart
 
 
Vroeger stond de enige echte kerk in het centrum van de gemeente. De gehuchten rond het centrum kregen vaak een eigen kapel die dienst deed als klein bedevaartsoord.
 
De kapel van Ezaart werd opgedragen aan de Heilige Willibrordus, beschermheilige tegen zenuwziekten. Sinds de Middeleeuwen staat er op deze plaats al een kapel. In 1696 werd de kapel vergroot. Deze renovatie kon men doorvoeren dankzij de giften van priesters, inwoners van Ezaart , de familie Ooms en een lening van 800 gulden.
 
Doorheen de jaren werd de Sint-Willibrorduskapel voor verschillende doeleinden gebruikt. Oorspronkelijk deed de kapel dienst als bidplaats. In de tijd van de Franse bezetting werd de kapel verzegeld. Later deed ze dienst als lijn van de douanen. Zij voerden controles uit op het vee en de lakens. Het vee moest gebrandmerkt zijn en de lakens moesten in Ezaart vervaardigd en in Mol geblauwd zijn. De kapel heeft ook nog dienst gedaan als klaslokaal voor 72 leerlingen. De dag van vandaag worden hier kleinschalige culturele activiteiten georganiseerd waaronder tentoonstellingen, voordrachten en concerten.
type uitstap :
* kerk - kapel
contact :
adres :
* Ezaart, 2400 Mol
* GPS : 51°10'42.9"N 5°05'34.7"E - decimaal 51.178592, 5.092978
afstand :
* Geel : 8 km, 11 minuten
* Herentals : 23 km, 30 minuten
* Turnhout : 27 km, 30 minuten
laatste update van deze pagina  :