Turnhout - Speelkaartenmuseum
type uitstap :
* museum
openingsuren :
* dinsdag tot vrijdag : 10h00 - 17h00
* zaterdag en zondag : 11h00 - 17h00
* gesloten op maandag
prijs :
* standaardprijs : 5 euro
* verminderde prijs : 3 euro (65+, studenten, ... zie website museum)
* gratis < 18 jaar en leden van bepaalde verenigingen (zie website)
* elke donderdag in juli en augustus gratis inkom voor iedereen
* combitickets met andere musea in Turnhout zijn beschikbaar
contact :
* website : speelkaartenmuseum.turnhout.be
* email : museum.speelkaart@turnhout.be
* telefoon : (+32) 14 41 56 21
adres :
* Druivenstraat 18, 2300 Turnhout
* GPS : 51°19'12.7"N 4°57'05.6"E - decimaal 51.320205, 4.951558
afstand :
* Geel : 18 km, 22 minuten
* Herentals : 22 km, 25 minuten
* Turnhout : -- km, -- minuten
 
 
Nationaal museum van de speelkaart
 
 
Speelkaarten zijn enorm veelzijdig. Je kan ze gebruiken bij verschillende soorten kaartspelen. Denk hierbij maar aan pesten, patience, pokeren, uno of bridge. Daarnaast worden ze ook vaak gebruikt door waarzeggers en goochelaars en je kan er mits een flinke portie geduld fantastische kaartenhuizen mee bouwen. De geschiedenis, het gebruik en de productie van de speelkaarten doorheen de tijd wordt sinds 1988 gedocumenteerd in het Nationaal Museum van de Speelkaart (kortweg speelkaarten- museum).
 
Het museum is ondergebracht in een oud fabriekspand. Gezien het fabriekspand reeds dateert uit 1926, kreeg het in de jaren 1999 tot 2003 een grondige opfrisbeurt en werd het heringericht als Nationaal Museum van de Speelkaart. Hoewel de klemtoon ligt op de industriële periode die zich afspeelde vanaf de 18de eeuw, zijn er ook nog enkele oudere stukken te bezichtigen die dateren uit het begin van de 16de eeuw.
 
De vaste collectie, een tentoonstelling onder de naam “Harten 5”, geeft je een beeld van de geschiedenis en het gebruik van de speelkaarten vanaf de late middeleeuwen tot nu beschreven in 5 thema’s. “Het prentenboek van de duivel” gaat over de neveneffecten die een kaartspel teweeg kunnen brengen, “Lering en vermaak” toont hoe de kaarten als inspiratiebron gebruikt werden door kunstenaars en “Vrijheid of dood” situeert zich in de tijd van de Franse Revolutie waar waarzeggers van de onzekere situatie gebruik maakten om op basis van kaarten de toekomst te voorspellen.
 
Naast de speelkaarten biedt het museum ook een overzicht van de grafische apparatuur en drukpersen. Het paradepaardje is een gigantische stoommachine uit de 19de eeuw.
laatste update van deze pagina  :