Turnhout - Kasteel van de hertogen van Brabant
type uitstap :
* historisch gebouw
openingsuren :
* enkel te bezoeken in groep na reservatie via onderstaand email adres
prijs :
* info over kost voor begeleid groepsbezoek zijn te vinden op de website
   van Toerisme & Uit Turnhout
contact :
* telefoon : (+32) 14 44 33 55
adres :
* Kasteelplein 1, 2300 Turnhout
* GPS : 51°19'28.1"N 4°56'47.4"E - decimaal 51.324476, 4.946509
afstand :
* Geel : 20 km, 27 minuten
* Herentals : 25 km, 31 minuten
* Turnhout : -- km, -- minuten
 
 
Kasteel van de hertogen van Brabant
 
 
Het kasteel van de hertogen van Brabant kent een rijke geschiedenis die start in de 12de eeuw. In die tijd deed het kasteel dienst als buitenverblijf van de Brabantse Hertogen. Gedurende de daaropvolgende eeuwen kende het kasteel verschillende eigenaren en werd het meerdere keren verbouwd. Een hele reeks heersers en historische figuren hebben hier gewoond of waren hier te gast waaronder Maria van Hongarije. Zij liet het kasteel in 1946 ombouwen tot een renaissancepaleis, het “Hof van plaisanterie” zoals het toen genoemd werd.
 
Gedurende de tachtigjarige oorlog die in 1568 begon en eindigde in 1648 kreeg het kasteel het hard te verduren. Het werd getroffen door meerdere kanonschoten. Het was Amalia van Solms die het kasteel in 1648 volledig liet restaureren. In 1796 viel het kasteel in handen van de Franse bezetters en deed het dienst als rechtbank en gevangenis. Daarna werd het kasteel aan zijn lot overgelaten en geraakte het verder en verder in verval zodat er zelfs sprake was om het totaal af te breken.
 
De redding kwam in het begin van de 20ste eeuw toen de provincie het vervallen kasteel kocht. Na de Eerste Wereldoorlog werd het kasteel van de hertogen van Brabant grondig gerenoveerd. Sinds 1936 staat het kasteel geregistreerd als geklasseerd monument en vandaag biedt het onderdak aan het gerechtshof. In de kasteelgracht (of eerder een kasteelvijver) staat een beeld van Najade. In de Griekse mythologie is zij een waternimf die instaat voor de bewaking van alle rivieren en bronnen. De binnenkant van het kasteel is niet individueel te bezoeken.
laatste update van deze pagina  :