Geel - Gasthuismuseum
type uitstap :
* museum
prijs :
* volwassenen : 3 euro
* kinderen van 6 tot 18 jaar : 1,50 euro
* kinderen onder 6 jaar : gratis
openingsuren :
* 1 oktober tot 1 april :
   ° donderdag tot zondag : 13h30 tot 17h00
* 1 april tot 1 oktober :
   ° woensdag tot zondag : 13h30 tot 17h00
* groepen op afspraak
contact :
* telefoon : (+32) 14 56 68 40
adres :
* Gasthuisstraat 1, 2440 Geel
* GPS : 51°09'42.4"N 4°59'57.9"E - decimaal 51.161765, 4.999413
afstand :
* Geel :  -- km, -- minuten
* Herentals : 18 km, 21 minuten
* Turnhout : 21 km, 26 minuten
 
 
Gasthuismuseum
 
 
Het Oude Gasthuis van Geel werd gesticht in de 13de eeuw en heeft nog weinig gemeen met een ziekenhuis zoals wij dat kennen. Een gasthuis was een plaats waar behoeftige zieken, zwakken daklozen en pelgrims voor verzorging naartoe konden gaan. Deze zorgen werden toegediend door lekenbroeders en -zusters.
Het Gasthuismuseum is ondergebracht in het oude gasthuis en de kloostergebouwen van de zusters Augustinessen. Aan de hand van een audiogids hoor je de verhalen van de zusters en zieken over hoe ze hier terecht kwamen en hoe het leven in de voorbije eeuwen eraan toe ging. Daarnaast ontdek je het verhaal van de waanzinheilige Sint-Dimpna, de patrones van de geesteszieken.
Het museum is onderverdeeld in verschillende gebouwen en kamers. De gasthuiskapel (1476)  is het oudste gebouw van het hele complex. De ambachtskamer (1728) toont de kamers die nodig waren voor de goede werking van de kloostergemeenschap en het gasthuis. Hieronder valt de bakkerij waar drie keer per week brood gebakken werd. De dienstbodekeuken is zoals je al kan vermoeden een keuken die enkel toegankelijk was voor het personeel. In de aanwezige open haard werden de hespen gehangen om uit te roken. De maaltijden voor de kloostergemeenschap en de zieken werden in de kloosterkeuken bereid. Veel groenten en fruit kwamen uit eigen tuin en werden gespoeld in de moos, een plaats die we nu niet meer kennen. Naast een groentetuin hadden de Augustinessen ook een boerderij met melkkoeien, varkens en kippen.
Elke zes weken werden lakens en kledij grondig gewassen in het washuis. Dezelfde ruimte deed ook dienst als slachterij. De kapblok waarop het vlees werd uitgebeend bevindt zich nog steeds in deze ruimte.
Een volgende groot gebouw is het kloostergebouw uit 1663. Op het gelijkvloers vind je de apotheek met het apothekersmateriaal. Vooral volksgeneesmiddeltjes vind je hier terug. In de gastenkamer ontvingen de zusters hun voornaamste bezoekers. De moederskamer was het zogenaamde “kantoor” van de overste van waaruit zij beslissingen nam over de kloostergemeenschap en het gasthuis. Gemeenschappelijke beslissingen werden samen met de andere zusters genomen in de kapittelzaal. Deze zaal is tevens multifunctioneel. Het was ook de plaats waar overtredingen van de kloosterregels werden bestraft en het fungeerde ook als refter bij officiële gelegenheden.
Op de bovenverdieping waren de woon-, werk- en slaapvertrekken van de zusters ondergebracht. Verder beschikte het gasthuis over drie ziekenzalen. Een eerste ziekenzaal is terug te vinden achter de kapel. De tweede ziekenzaal stond in verbinding met de eerste. De derde ziekenzaal werd omwille van de kleur van de vloer ook wel de “rode zaal” genoemd. Hier werden de besmettelijke zieken in quarantaine geplaatst.
laatste update van deze pagina  :