Turnhout - Begijnhofmuseum
type uitstap :
* museum
openingsuren :
* dinsdag tot zaterdag : 14h00 - 17h00
* zondag : 11h00 - 17h00
* maandag gesloten
prijs :
* standaardprijs : 5 euro
* verminderde prijs : 3 euro (65+, studenten, ... zie website museum)
* gratis < 18 jaar en leden van bepaalde verenigingen (zie website)
* elke woensdag in juli en augustus gratis inkom voor iedereen
* combitickets met andere musea in Turnhout zijn beschikbaar
contact :
* telefoon : (+32) 14 42 12 48
adres :
* Begijnhof 56, 2300 Turnhout
* GPS : 51°19'37.0"N 4°56'34.3"E - decimaal 51.326937, 4.942849
afstand :
* Geel : 21 km, 26 minuten
* Herentals : 25 km, 28 minuten
* Turnhout : -- km, -- minuten
 
 
Begijnhofmuseum
 
 
Ben jij ook zo benieuwd naar wie de begijnen waren? Hoe ze leefden? Hoe hun huisjes ingericht waren? Wat ze deden om hun kost te verdienen?  Stap dan zeker eens binnen in Begijnhof 56. Dit is een authentieke begijnenwoning waar tot de jaren ’70 nog acht begijnen samenwoonden.
 
Bij het binnenkomen van het museum valt onmiddellijk de huislijke sfeer op. Sommige kamers zijn onaangeroerd gebleven en bevatten nog steeds de originele meubels, schilderijen, boeken, huishoudelijke voorwerpen en sacrale voorwerpen. Je krijgt de indruk dat de begijnen even het huis verlaten hebben en elk moment terug thuis kunnen komen. Andere kamers geven een algemener beeld van de begijnen. Alle voorwerpen die in dit museum terug te vinden zijn, hebben ooit toebehoord aan de Begijnen van Turnhout. Het museum toont heel wat kunstvoorwerpen die de begijnen ofwel collectief aankochten om het Begijnhof in het algemeen op te fleuren ofwel individueel aankochten om in hun huis tentoon te stellen. De oudste voorwerpen dateren uit de eerste helft van de 15de eeuw, de recentste uit de eerste helft van de 20ste eeuw. Het paradepaardje van het museum is het 16de-eeuws met de hand opgetekende koorboek. In dit boek, ook wel het processionale genaamd, staan de liederen die tijdens de processies gezongen werden. Aangezien er nog weinig muziekcollecties van de Begijnen overgebleven zijn, is dit stuk van groot historisch belang.
 
Een ander bijzonder object is het zoutvaatje gemaakt in 1580 door de Antwerpse zilversmid Geeraert de Rasier. Een van de kleinste en oudste collectiestukken zijn waarschijnlijk de reliekbeursjes. Het eerste en allerkleinste reliekbeursje meet 5 op 5 centimeter en is gemaakt uit bordeaux roedefluweel en gevoerd met rode tafzijde. Het tweede heeft een afmeting van 7 op 7 centimeter en is gemaakt van scharlakenrode tafzijde, gevoerd met wit linnen. Ze zijn afkomstig uit de 14de -16de eeuw.
laatste update van deze pagina  :