Geel - Baileybrug
 
 
Baileybrug van de Mosselgoren
 
 
De Baileybrug heeft zijn naam te danken aan de Brit Donald Bailey, werknemer bij het Britse Ministerie van Defensie. Modellen van bruggen bouwen was zijn hobby tot het model van de Baileybrug in 1943 in Italië effectief gebouwd werd. Niet alleen Italië was te vinden voor dit model maar ook Groot-Brittannië en de Verenigde Staten stonden in de rij waardoor de productie van de Baileybrug plots de hoogte in schoot.
 
Een baileybrug is een brug die uit standaardsegmenten bestaat. Dit heeft als voordeel dat ze zeer snel gebouwd kan worden. Andere voordelen zijn dat deze brug zware voertuigen kan dragen en een afstand van 60 meter kan overbruggen.
 
De Baileybrug van de Mosselgoren ligt over het kanaal Herentals-Bocholt en werd voor het eerst gebruikt door soldaten om het kanaal over te steken. In 1940 tijdens de inval van de Duitse troepen werd deze brug gebombardeerd. Daarna zetten de gemeente voor de bewoners van de Mosselgoren een veerdienst in.
 
In 1963 kwam er een nieuwe noodbrug over het Kempisch Kanaal. Alhoewel, nieuw? Het was de Baileybrug die in Stelen over het Albertkanaal lag, die afgebroken en in de Mosselgoren terug opgebouwd werd. De brug in Stelen werd vervangen door een betonbrug. De Baileybrug getuigt van een knap staaltje militaire techniek waarvoor Donald Bailey dan ook geridderd werd.
 
type uitstap :
* varia
prijs :
* niet van toepassing - gratis
openingsuren :
* niet van toepassing - steeds toegankelijk
contact :
* telefoon : (+32) 14 56 63 80
adres :
* Mosselgoren, 2440 Geel, over het kanaal Herentals-Bocholt
* GPS : 51°11'09.4"N 4°56'01.0"E - decimaal 51.185952, 4.933610
afstand :
* Geel : 6 km, 10 minuten
* Herentals : 10 km, 15 minuten
* Turnhout : 19 km, 23 minuten
toegankelijkheid :
* rolstoelen : de brug is toegankelijk met een rolstoel
* honden : toegelaten
laatste update van deze pagina  :