Mol - Abdij Postel
 
 
Abdij Postel
 
 
Midden in de bossen, binnen de 17de eeuwse omwalling, ligt de Abdij van Postel. Sinds 1140 hebben de Norbertijnen, genoemd naar hun stichter de heilige Norbertus, hier onderdak gevonden. De dag van vandaag leven en werken hier nog ongeveer 20 broeders en paters.
 
De Abdij van Postel is meer dan een ordinaire abdij. Het hoofdgebouw bestaat uit verschillende delen waaronder de eigenlijke abdij, het contactcentrum, de vroegere brouwerij, de bibliotheek, de beiaard en de abdijkerk.
 
Het contactcentrum kan je vergelijken met een gastenkwartier. Personen of groepen die tot bezinning willen komen of wensen deel te nemen aan het abdijritme met de gebedstijden kunnen hier logeren.
In de vroegere brouwerij werd het typische Postelse abdijbier gebrouwen. Deze taak wordt nu uitbesteed aan een brouwerij in Opwijk. De brouwerij doet nu dienst als parochiezaal.
De beiaard dateert uit 1610. Maar liefst 49 klokken met een totaalgewicht van 2.600 kg, zorgen voor een gigantisch klokkenspel tijdens de beiaardconcerten. De abdijkerk is dagelijks te bezoeken van 6.30 tot 18.30 uur. Hier worden het ochtendgebed (de lauden), het middaggebed (de nonen) en het avondgebed (de vespers) gezongen.
 
Tegen de omwalling staat het pesthuisje. Zoals de naam doet vermoeden werd dit gebouw gebruikt om personen met een besmettelijke ziekte af te zonderen.
 
Tot het werkgebied van de Norbertijnen behoren de kruidentuin met het naburige kruidenlabo en de kaasmakerij. De eerste kaas die hier geproduceerd werd was de Postelse harde abdijkaas. Ondertussen worden hier ook de halfharde kaas en verschillende kruidenkazen gemaakt. De diverse abdijproducten zijn te koop in de abdijwinkel. 
 
Wil je meer weten over de geschiedenis van de abij, rondleidingen, de beiaardconcerten of gebedsvieringen? Dan kan je terecht in Huyze Colibrant. Dit is het informatiecentrum genoemd naar de eerste abt die in het begin van de 17de eeuw aangesteld werd.
 
 
type uitstap :
* historisch gebouw
openingsuren :
* dagelijks toegankelijk van zonsopgang tot zonsondergang
prijs :
* gratis
contact :
* telefoon : (+32) 14 37 81 21
adres :
* Abdijlaan 16, 2400 Mol
* GPS : 51°17'20.0"N 5°11'24.5"E - decimaal 51.288879, 5.190150
afstand :
* Geel : 25 km, 28 minuten
* Herentals : 43 km, 42 minuten
* Turnhout : 25 km, 29 minuten
toegankelijkheid :
* rolstoelen : toegankelijk met een rolstoel
* honden : toegelaten
laatste update van deze pagina  :